Autor Wątek: pytania dotyczące f2p  (Przeczytany 1921 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ulriel

• Zaawansowany użytkownik
  • *
Odp: PYTANKO odnośnie postaci DPS
« Odpowiedź #15 : Wrzesień 05, 2010, 10:49:23 »
4 nowe serwery potwierdzone przez przedstawicielkę CM (link): [DE] Gwaihir, [EN] Withywindle, [DE] Anduin i [FR] Celduin.

Na forum widziałem również dwa dodatkowe serwery: [FR] Maethor i [DE] Elfstone. Nie znalazłem jednak oficjalnego potwierdzenia od CM, więc prawdopodobnie nie zostaną one dodane.

(literki w nawiasach oznaczają język jaki będzie obowiązywał na danym serwerze.)

Offline Sizzla

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 : Wrzesień 05, 2010, 11:15:49 »
SA one juz dostepne czy dopiero od 10 wrzesnia ??

Offline mundek

• Ekspert
  • *
« Odpowiedź #17 : Wrzesień 05, 2010, 12:11:30 »
jeszcze ich nie ma. z drugiej strony w przypadku lotro rozważ jednak grę na jednym ze starszych serwerów. populacja tych serwerów jest stosunkowo niska, kinshipy szukają nowych członków, a i na pewno znajdą się osoby, które rozwieją twoje wątpliwości podczas gry. nie mówię, że nowe serwery na pewno będą puste, ale nie jest powiedziane, że od razu rzuci się na nie po 1000 graczy.

Snowbourn, Hobbiton, Cotstream, Harrow Road 3

Offline Sizzla

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 : Wrzesień 05, 2010, 12:33:58 »
Tak na pewno zaczne na jakims juz istniejacym chyba na Snow , czy instalacja gry wersji europejskiej posiada pierwszy dodatek juz wgrany bo widzialem jego nazwe podczas uruchamiania gry ??

Offline Gwen

• Administrator
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #19 : Wrzesień 05, 2010, 12:37:26 »
W pelni spatchowany klient zawiera w sobie WSZYSTKIE dodatki. Zeby odblokowac to co oferuja, trzeba je wykupic.

Offline Sizzla

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 : Wrzesień 05, 2010, 13:07:00 »
czy mozna korzystac 2 dodatkow na raz zaczynajac gre ??i czy wtedy bede mialmozliwosc grania RK ?:>
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2010, 13:10:58 wysłana przez Sizzla »

Offline Elenal

• Moderator Globalny
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #21 : Wrzesień 05, 2010, 15:28:39 »
Zastanów się.
Kto i dlaczego miałby Ci zabronić zakupu obu dodatków? Masz taką chęć kupujesz. Nigdzie nie jest napisane, że w tym momencie musisz grać na konkretnej wersji.
Zastanów się po raz drugi.
Kilka razy już pisane było, że RK wprowadzany jest przez dodatek MoM. A więc jeśli będziesz mieć MoM to...
W prywatnej wiadomości jaką do mnie wysyłasz może znaleźć się przykładowo komplement pod moim adresem a nie pytanie, którego miejsce jest na forum.

Offline Sizzla

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 : Wrzesień 05, 2010, 16:57:12 »
Zastanow sie po raz pierwszy .

Nie zrozumiałeś mnie , chodzilo mi o to czy te dwa wgrane pacze beda ze soba w jakis sposob kolidowac, czy nie lepiej wgrac pierwszego pograc ,a pozniej wgrac drugiego , pisze to bo nie wiem co one dokladnie zmieniaja czy gra na 2 dodatku zapewni tyle samo zabawy co na 1 od poczatku  , jak ktos zaczyna i odwrotnie .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2010, 16:59:59 wysłana przez Sizzla »

Offline Ulriel

• Zaawansowany użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 : Wrzesień 05, 2010, 17:28:15 »
No dobra nieźle się uśmiałem.

Coś mi się zdaje, że to Twoja pierwsza gra MMO Sizzla, więc wyjaśnię w prosty sposób co i jak, chociaż ta dyskusja nie powinna pojawić się w tym temacie.

Każda gra MMO składa się z podstawki i uaktualnień (patchów). Instaluje się grę i pobiera ewentualne uaktualnienia. Jeżeli gra odnosi sukces to uaktualnień pojawia się coraz więcej. Każde uaktualnienie musi być zainstalowane w Twoim systemie aby nastąpiła zgodność oprogramowania na Twoim komputerze z oprogramowaniem serwerów gry.

Dodatek/rozszerzenie jest to nic innego, jak duże uaktualnienie, które należy pobrać i zainstalować.
W większości gier MMO jest to proces automatyczny. Instaluje się grę, uruchamia skrótem z pulpitu i czeka aż klient gry zostanie automatycznie zaktualizowany.

Klient gry jest jeden, nieważne do czego Ty masz dostęp (trial, podstawka, czy podstawka z jednym dodatkiem, czy wszystkimi dodatkami). Musisz mieć całego klienta żeby widzieć ekwipunek i zbroje innych. Inaczej biegaliby z napisem ''cenzura'' na tyłku.

Tak jak Elenal i Gwen wyjaśniali. Nie rozumiem w czym tkwi problem. Czytanie ze zrozumieniem?

Offline Sizzla

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 : Wrzesień 05, 2010, 17:31:13 »
pierwsza gra mmo to nie jest ale nie gralem w gry gdzie trzeba kupowac dodatki , nigdy nie gralem w wowa czy tym podobne , stad moje pytania poniekad irytujace , poniekad przydatne . Siedzialem w l2 6 lat i tam zmienialy sie tylko kroniki a wiec i caly klient , pozniej Aion i to samo . Temat uwazam za zakonczony, dzieki za pomoc .

Offline Elenal

• Moderator Globalny
  • Weteran
  • *
« Odpowiedź #25 : Wrzesień 05, 2010, 18:21:35 »
Nie zrozumiałeś mnie , chodzilo mi o to czy te dwa wgrane pacze beda ze soba w jakis sposob kolidowac

Pytanie sformułowałeś:
czy mozna korzystac 2 dodatkow na raz zaczynajac gre

A zatem moim zdaniem to nie ja źle zrozumiałem tylko Ty nie zadałeś właściwego pytania.
Jak Twoim zdaniem rozszerzenia do jednej i tej samej gry mogą ze sobą kolidować? Przepraszam ale jakoś nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.

nie wiem co one dokladnie zmieniaja czy gra na 2 dodatku zapewni tyle samo zabawy co na 1 od poczatku

Ścieżka postępowania jest prosta.
Chcesz grać Rk lub Wardenem zaczynasz grać podstawką z dodatkiem MoM. Nie interesują Cię te klasy, z Morią poczekać można do około 50 lvl.
Kończysz bawić się w Morii i Lorien nabywasz SoM i kontynuujesz rozgrywkę.

W prywatnej wiadomości jaką do mnie wysyłasz może znaleźć się przykładowo komplement pod moim adresem a nie pytanie, którego miejsce jest na forum.

Offline mundek

• Ekspert
  • *
« Odpowiedź #26 : Wrzesień 05, 2010, 18:29:56 »
tak to wygląda z mojego punktu.
1) ściągnąłem wersję trial ze strony lotro-europe.com. dał mi on mozliwosc ograniczonej gry przez 10-14 dni (nie pamietam ile)
2) pograłem 2-3 dni, spodobało mi się.
3) w internecie znalazłem stronę z tanim kluczem do gry. informacja zawarta w opisie informowała, że ów klucz pozwoli mi na zrobienie z gry trial wersji pełnej ale zawierającej jedynie wersję podstawową "Shadow of Angmar" oraz 1 z 2 dodatków pt. "Mines of Moria"
4) po zakupie klucza nie zmieniło się nic w wersji którą ściągnąłem jako trial, tzn. klucz, który zakupiłem dał mi dostęp do wersji podstawowej oraz pozwalał wejść do kopalni morii. mroczna puszcza, czyli dodatek Siege of Mirkwood był w tej wersji zablokowany, choć ściągnięty (nie pozwalał tam wejść, choć ściągnięcie jego pozwalało na identyfikację przedmiotów, które pochodziły z tego dodatku).
5) klucz ów pozwalał na grę przez miesiąc w podstawkę + 1 dodatek, jednakże max lvl wbiłem wcześniej niż skończyła się subskrypcja, toteż postanowiłem zapłacić za 2 dodatek by mieć pełną na dzień dzisiejszy wersję.
6) ów 2 dodatek znów nic nie zmienił w wersji, którą ściągnąłem, a jedynie pozwolił mi wejść do mrocznej puszczy. Dziś kończy się abonament (ale to raczej oftopik)
7) o tym, czy kupujesz wersję pudełkową podstawową, wersję pudełkową z 1 dodatkiem, czy obie osobno, czy korzystasz za kazdym razem z wersji elektronicznych (klucz+download gry) podejmujesz tylko ty :]

jak więc widzisz, bez względu na to w jaki sposób chcesz sobie pograć, tak czy inaczej na twoim dysku zawsze będzie gra aktualna tak, żebyś widział co na sobie mają inni gracze. jedynym ale, jest to, że dopóki nie wykupisz aktualnego ostatniego dodatku, nie będziesz sam miał dostępu do tych krain, questów, rzeczy, które wiążą się z tym dodatkiem (tzn. itemy, o ile nie są o lvl wyższe niż twój dopuszczalny max lvl będziesz mógł nosić).

Jesli więc ciągle masz wątpliwości co do tego, czy kupić wszystko od razu, kupić każdy z dodatków dopiero gdy osiągniesz max pułap lvlu, czy czekać na f2p, to polecam ci to co zrobiłem ja.

f2p jest od 10, wiec od dzis mam 5 dni bez gry a potem sprawdzę jak wyglada gra za darmo, czy ma wiele ograniczen i czy na chwilę obecną oplaca sie mi placic abonament. jesli nie, to bede grac f2p jesli tak to zaplacę sobie w wolnym czasie i bede czekac na kolejny dodatek, ktory automatycznie mi sie sciagnie, lecz też będę musiał za niego zaplacic. to tyle.

myslę, że ten słowotok, czyli "słowo na niedzielę" rozwialo twoje wątpliwości i nei zrazilo do tytulu.
Jesli tolkiena lubisz, to grę polubisz. jesli szukasz czegos złożonego gdzie questy i fabuła biorą górę nad napier... w 119283719231 mobów dla lvla, to też to polubisz. ceny mogą odstraszyć, ale jesli sie dobrze wydatki rozłoży, to aż tak nie boli ;P
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2010, 18:32:37 wysłana przez mundek »

Snowbourn, Hobbiton, Cotstream, Harrow Road 3

Offline kwiecia

• Ekspert
  • *
« Odpowiedź #27 : Wrzesień 05, 2010, 18:44:22 »
czy mozna korzystac 2 dodatkow na raz zaczynajac gre

A zatem moim zdaniem to nie ja źle zrozumiałem tylko Ty nie zadałeś właściwego pytania.
Jak Twoim zdaniem rozszerzenia do jednej i tej samej gry mogą ze sobą kolidować? Przepraszam ale jakoś nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.

To wysil wyobraźnie. :] We wspomnianej wyżej L2 są serwery obsługujące różne kroniki, nie każdy klient będzie działał  na każdym serwerze. To tak jakbyś miał serwery na których czas się zatrzymał i wszyscy grają w shadows of angmar, bo nie podobają im się zmiany wprowadzone w morii i som. W grach takich jak LOTRO, gdzie gra nastwiona jest na pve, może się to wydawać głupie, ale w grach gdzie większe znaczenie ma pvp jest inaczej. Cała zabawa jest w pvp, a pve służy głównie levelowaniu postaci i zapełnianiu czasu miedzy kolejnymi bitwami. Jeżeli jakiś dodatek w oczach graczy zniszczy zbalansowanie klas, albo zepsuje mechanikę gry to mamy katastrofę i gracze woleliby aby taki dodatek nigdy się nie pojawił.

W L2 nie grałem więcej niż kilka godzin, ale grałem w inne mmo nastawione na pvp i mniejwięcej tak się tam sprawy miały.
>>FAQ<< - przeczytaj zanim zadasz pytanie

Offline hellsing

• Aktywny użytkownik
  • *
    • Narwhals
« Odpowiedź #28 : Wrzesień 08, 2010, 09:02:14 »
Wy mowicie o jakies pirackich zacofanych serverach. Na officialu jest tylko system obslugujacy najnowszego klienta, czyli tak jak w lotro...

Offline kwiecia

• Ekspert
  • *
« Odpowiedź #29 : Wrzesień 08, 2010, 09:56:19 »
Wiem, że to piraty, ale masa ludzi na nich gra, a z polaków to pewnie więcej niż na oficjalnych serwerach. Nie wszyscy grają tam tylko dlatego, że są darmowe. Na przykład gracze WoWa nie raz prosili blizzard o otwarcie kilku serwerów preTBC lub preWoTLK. Nie każdemu podoba się "ulepszanie" ich ulubionych gier.
>>FAQ<< - przeczytaj zanim zadasz pytanie