tak to wygląda z mojego punktu.
1) ściągnąłem wersję trial ze strony lotro-europe.com. dał mi on mozliwosc ograniczonej gry przez 10-14 dni (nie pamietam ile)
2) pograłem 2-3 dni, spodobało mi się.
3) w internecie znalazłem stronę z tanim kluczem do gry. informacja zawarta w opisie informowała, że ów klucz pozwoli mi na zrobienie z gry trial wersji pełnej ale zawierającej jedynie wersję podstawową "Shadow of Angmar" oraz 1 z 2 dodatków pt. "Mines of Moria"
4) po zakupie klucza nie zmieniło się nic w wersji którą ściągnąłem jako trial, tzn. klucz, który zakupiłem dał mi dostęp do wersji podstawowej oraz pozwalał wejść do kopalni morii. mroczna puszcza, czyli dodatek Siege of Mirkwood był w tej wersji zablokowany, choć ściągnięty (nie pozwalał tam wejść, choć ściągnięcie jego pozwalało na identyfikację przedmiotów, które pochodziły z tego dodatku).
5) klucz ów pozwalał na grę przez miesiąc w podstawkę + 1 dodatek, jednakże max lvl wbiłem wcześniej niż skończyła się subskrypcja, toteż postanowiłem zapłacić za 2 dodatek by mieć pełną na dzień dzisiejszy wersję.
6) ów 2 dodatek znów nic nie zmienił w wersji, którą ściągnąłem, a jedynie pozwolił mi wejść do mrocznej puszczy. Dziś kończy się abonament (ale to raczej oftopik)
7) o tym, czy kupujesz wersję pudełkową podstawową, wersję pudełkową z 1 dodatkiem, czy obie osobno, czy korzystasz za kazdym razem z wersji elektronicznych (klucz+download gry) podejmujesz tylko ty :]
jak więc widzisz, bez względu na to w jaki sposób chcesz sobie pograć, tak czy inaczej na twoim dysku zawsze będzie gra aktualna tak, żebyś widział co na sobie mają inni gracze. jedynym ale, jest to, że dopóki nie wykupisz aktualnego ostatniego dodatku, nie będziesz sam miał dostępu do tych krain, questów, rzeczy, które wiążą się z tym dodatkiem (tzn. itemy, o ile nie są o lvl wyższe niż twój dopuszczalny max lvl będziesz mógł nosić).
Jesli więc ciągle masz wątpliwości co do tego, czy kupić wszystko od razu, kupić każdy z dodatków dopiero gdy osiągniesz max pułap lvlu, czy czekać na f2p, to polecam ci to co zrobiłem ja.
f2p jest od 10, wiec od dzis mam 5 dni bez gry a potem sprawdzę jak wyglada gra za darmo, czy ma wiele ograniczen i czy na chwilę obecną oplaca sie mi placic abonament. jesli nie, to bede grac f2p jesli tak to zaplacę sobie w wolnym czasie i bede czekac na kolejny dodatek, ktory automatycznie mi sie sciagnie, lecz też będę musiał za niego zaplacic. to tyle.
myslę, że ten słowotok, czyli "słowo na niedzielę" rozwialo twoje wątpliwości i nei zrazilo do tytulu.
Jesli tolkiena lubisz, to grę polubisz. jesli szukasz czegos złożonego gdzie questy i fabuła biorą górę nad napier... w 119283719231 mobów dla lvla, to też to polubisz. ceny mogą odstraszyć, ale jesli sie dobrze wydatki rozłoży, to aż tak nie boli ;P