Autor Wątek: The Lord of the Rings Online™ Free-to-Play już jesienią?  (Przeczytany 13580 razy)

Offline Saw

• VIP
  • *
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: The Lord of the Rings Online™ Free-to-Play już jesienią?
« Odpowiedź #30 : Czerwiec 05, 2010, 13:05:09 »
hahaha ale zenada to wyglada identycznie jak DDO , to poczatek konca i oznaka ze maja problemy z populacja...co da sie zauwazyc

ale mmo z microplatnosciami to bardzo chujowe mmo -.- ;/
AMD Phenom x4 965 BE , Asus Radeon HD 6970 ,4x2Gb Geil 1600mhz

Element Zero

Offline Gwen

• Administrator
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #31 : Czerwiec 05, 2010, 13:33:03 »
Po pierwsze, to model hybrydowy, nie mikroplatnosci. Praktycznie to samo mamy w WoWie, tyle z mniejszym sklepikiem i obowiazkowym abonamentem.
Kazda gra MMO dazy w tym kierunku, bo to przynosi znacznie wieksze zyski niz sam abonament.
Nie chcesz miec do czynienia z mikroplatnosciami? Placisz abonament, dostajesz konto VIP i masz to co teraz kazdy subskrybent. Nie chcesz placic abonamentu? I tak bedziesz musial wydac pieniadze, nawet wiecej niz w abonamencie. To wlasnie jest w mikroplatnosciach najzabawniejsze, bo ludzie lekka reka wydaja wtedy wiecej pieniedzy.
Bo nie placac nic grac sie praktycznie nie da. 1 postac na serwer, limit do 3 golda, dostep do uestow tylko w 3 startowych krainkach + Booki. Co prawda mozna levelowac do 50 poziomu, ale bez dostepu do zadnych questow zycze komus takiemu powodzenia... Wiec beda placic po 8-10$ za odblokowanie questow w kazdej z krainek
I kasa leci.

Offline cancel

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 : Czerwiec 05, 2010, 14:08:37 »
Rozumiem Code i Turbine, a zwłaszcza WB, w końcu każdy chce zarobić. Raczej nie obawiam się o samą grę, tzn. moim zdaniem nie ucierpi na tym balans postaci, czy questy, a już tym bardziej świat. Martwi mnie tylko zalew ludzi, którzy nie rozumieją idei gry wieloosobowej. Grałem w kilka gier MMO, również darmowych, i wiem jak to z tym wygląda. Tzw. "dzieci neo" nie potrafią uszanować tego, że ktoś na coś zapracował i po prostu mu to chamsko sprzed nosa zabierają, albo tylko żerują na tych ludziach siedząc w party nawet nie dotykając potworka i biegają tylko i zbierają itemy. To jest największa bolączka darmowych MMO. Przeglądając informacje o F2P LOTRO dochodzę do wniosku, że Code jaki Turbine dobrze to przemyślało i nie ma "starszych" graczy, tzn. płacących do tej pory, głęboko w d...e.

Liczę, że wyjdzie z tego posunięcia więcej dobrego niż złego, zwłaszcza dla nas, oddanych fanów i już na dniach kupuje lifetime. :)

Offline Nitjsefni

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 : Czerwiec 05, 2010, 14:21:33 »
Dokładnie, w darmowe gry tak naprawdę nie da się grać za darmo ;)
Zawsze jest do kupienia jakiś przedmiot/ usługa, która pozwoli nam zaoszczędzić czas. Mogą to być małe kwoty, ot 20 zł. Ale gra z itemshopem przyciągnie dużo więcej ludzi niż mmo z abonamentem. A w takim wypadku niech co 3 osoba wyda 20 zł, a co dziesiąta 80 zł co miesiąc na duperele, i już firma dostaje duuuużo więcej niż w wypadku tradycyjnego abonamentu.
Chociaż jeżeli ktoś jest rasowym casualem, to pewnie nie wyda ani złotówki.

A co do dzieci, trochę jesteścei zabawni ;) Jeżlei chodzi o cierpliwość, to tak naprawdę Lotro w ogóle jej nie wymaga ;)
W ogóle. Ktoś podał za przykład traity- jeżeli to jest test cierpliwości i komuś jej na tym etapie zabraknie, to znaczy, że jedyną grą dla takiej osoby jest tetris i mario. Cierpliwość to jest potrzebna w L2 na przykład.
Dzieci zniechęci za to powolny combat, powolne animacje itp.  Większość wydawców preferuje tryb gry "tysiąc pincet sto dziewincet hasteeeeee!!!!123123!@#$", bo taki system wywołuje najczęściej w ludziach poczucie heroizmu i prawdziwej potęgi swojej postaci :)

I problemem nie są dzieci, a ludzie z wrodzonym ugorem umysłowym, czyli tak zwane nooby, którzy pytają się 50 razy o to samo i dalej nie rozumieją zasady sterowania postacią klawiszami "wsad".
A jeżeli bluzgi będą wam przeszkadzać (wnioskuję to po ciągle powtarzającym się wyrazie "kultura" we wszystkich jego odmianach), to pewnie czas będzie zejść na ziemię i sie obudzić. Ale nie taki diabeł straszny jak go malują, bo typowy "szewc" nie gra w mmo, stoi za to pod blokiem w dresach, trzymając w lewej ręce browara, a w prawej peta.

Grałem w dużo mmo, i moje spojrzenie na ten temat jest trochę inne niż większości Lotrowców (pewnie ktoś w końcu mnie zaatakuje za moje wyraźnie odbiegające od standardów wypowiedzi ;))
tak naprawdę w grach mmo najważniejsi są ludzie, a uwierzcie mi, że w każdej tego typu grze ludzie są zyupełnie inni. I niestety jeżeli chodzi o lotro, to społeczność jest bardzo zamknięta, co zniechęca ludzi z zewnątrz. Ciężko to przełamać, dlatego też są problemy z populacją. Jak już pisalem we wcześniejszym moim poście, władcopierścieniowcy strasznie lubią ubolewać nad swoim losem i określać się mianem "kulturalnych lore'owców". Trochę to żałosne- próby ukrzyżowania samych siebie, jacy my nie jesteśmy super, a reszta to plebs, dlatego tak nas mało.

Wita się dwóch graczy w wowie:
-Siema micro
-siema stachu
-a objad jadłeś?
-a jadłem, jadłem naleśniki były

W warhammerze
-siema bolek lecimy na sc?
-siema francuz, zaraz bo jem kopytka

W lotro:
wacek: siema lechu
lechu: siema wacek
zbychu:(wtrąca się do rozmowy) ej sry chlopaki, ale takie pogaduszki to na whispie, nie wszyscy chcą czytać waszych trywialnych wypowiedzi.

To jest minus lotro, jego społeczność zakochana w sobie i w swojej "kulturze", wysławiająca sztywne kanony (teraz pewnie posypią się bluzgi).

Naprawdę my, jako gracze lotro, musimy spuścić z tonu, wrzucić na luz, a wtedy zobaczymy wszyscy że będzie zajebiście! Dlaczego mamy wyszukiwać we wszystkim problemów, których jeszcze nawet nie ma.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 14:29:41 wysłana przez Nitjsefni »

Offline Wierzba94

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #34 : Czerwiec 05, 2010, 14:31:27 »
Spotkałem się z takim podejściem dużo razy - nie można było rozmawiać o niczym innym poza grą, bo zaraz były komentarze, że "o pierdołach to na gadu-gadu" czy coś w tym guście.

No i dodam, że informacja o F2P przyciągnęła mnie do z powrotem do lotro - to mój pierwszy post o dłuuugiego czasu.  Nie grałem częściowo z powodu niechęci do opłat abonamentowych, a częściowo z powodu braku czasu.

Offline Nikos

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 : Czerwiec 05, 2010, 16:48:51 »
@ ilovelotro. a to że gra będzie za 'free' (bo tak na serio żeby grać to i tak trzeba będzie płacić. gracz f2p nawet konia nie kupi bo będzie mógł tylko 2G mieć ;D) to od razu znaczy że będzie burdel syf i klapa? jakoś w wowie jest abonament a na polskim czacie trudno coś oprócz bluzgów zobaczyć, więc to czy jest abonament czy nie nie jest wyznacznikiem przebywania trolli na serwach.
pożyjemy, zobaczymy

Offline assassins98

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #36 : Czerwiec 05, 2010, 17:56:06 »
Wydaje mi się że to bardzo dobrze że od jeśeni gra jest za darmo minus jest taki że w grze będzie za dużo noobów :'(

Offline nazgul82

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #37 : Czerwiec 05, 2010, 18:25:46 »
Czyli ogólnie rzecz biorąc dla tych którzy dalej będą opłacać grę tak jak to robili do tej pory w zasadzie nic się nie zmieni, poza tym że gratisowo dostaniemy sklepik,  tytuł vip-a i 500pkt miesięcznie tak ? Jeśli tylko można będzie dalej kupować kody przedłużające subskrypcje na allegro to się troszkę uspokoiłem po pierwszym szoku które we mnie wstąpił po przeczytaniu newsa.

Mam nadzieję że sklepik zrobią jakiś user-friendly jesli chodzi o formy płatności :)
Gwardia - jedyny polski kin na Gilrainie. Zainteresowany ? Napisz do mnie.
Marcint - Guardian lvl 65 - kin Gwardia
Orthon - Champion lvl 65 - kin Gwardia
Marcinka - Mini lvl 65 - kin Gwardia

Offline Gwen

• Administrator
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #38 : Czerwiec 05, 2010, 18:29:43 »
Sam sklepik bedzie user-friendly. Gorsza sprawa z zakupem Turbine Points, ktore to beda glowna waluta w tym sklepiku. Bedzie je mozna nabyc dokladnie w ten sam sposob w jaki teraz kupujemy subskrybcje.
Majac juz pewna sume punktow na koncie, poprostu wchodzimy do sklepiku (sklepik bedzie zaimpelemntowany bezposrednio w grze), klikamy na to co chcemy kupic i... juz.

Offline Tankret

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #39 : Czerwiec 05, 2010, 19:11:44 »
Strasznie się boicie panowie i panie.

ich zagrywka jest zrozumiała, prosta zasada handlowców. daj coś za darmo a na pewno jak mu się to skończy to kupi tę rzecz. innymi słowy daj komuś palec i weźmie całą rękę. A tak między Bogiem a prawdą, większy przypływ ludzi i gotówki ma przełożenie na większy i szybszy progres gry.

Jeżeli chodzi o towarzystwo - to nie dużo się zmieni. Dlaczego? ponieważ sami o to dbamy. Ci którzy sieją kiche są dodawani do ignore, nie chodzi się z nimi na insty itd. itp. To raczej się nie zmieni. Naturalna selekcja.

Ci którzy się obawiają, że gra się zmieni w wow lub metina - to raczej nie możliwe, bo przecież producenci i wydawcy mają swój, jak to się mówi, target do którego kierują produkt. target się nie zmienia, ale produkt jest nie dostępny i mało wypromowany. Teraz stanie się dostępny i będzie się promował.

Dla tych którzy płacą i kupują pre-paid prawie nic się nie zmieni. Przynajmniej nie odczują.

W LOTRO mogli by zmienić drop, a właściwie to go urozmaicić. Więcej różnych ciekawych secików i przedmiotów, czy recept do craftu.

pzdr.

Offline ilovelotro

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #40 : Czerwiec 05, 2010, 20:14:29 »
Czy dobrze zrozumialem jezeli place abonament to nie musze tych calych mikrocośów i moge grac tak jak wczesniej ??

Offline Nocke

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #41 : Czerwiec 05, 2010, 20:28:09 »
Teraz to dopiero będzie zalew niobów ...  Drugie Silkroadonline  N/c

Offline Gwen

• Administrator
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #42 : Czerwiec 05, 2010, 20:32:13 »
Czy dobrze zrozumialem jezeli place abonament to nie musze tych calych mikrocośów i moge grac tak jak wczesniej ??

Mniej wiecej tak. Pomiedzy obecnym subskrybentem i przyszlym VIPem w funkcjonalnosci gry dokladnie nic sie nie zmieni.

Offline heymdall

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #43 : Czerwiec 05, 2010, 20:56:03 »
przemyślałem i uspokoiłem się jednak - gra jest na tyle rozsądna, że skutecznie odstraszy ludzi z nawykami z Tibii .. a już chciałbym zobaczyć kolesia z wow, jak bezmyślnie szarżuje w inście na wszystko co się rusza, bo jest imba (a przynajmniej tak się sam czuje) .. kilka padnięć szybko nauczy go szacunku do instancji i będzie grał ostrożnie jak w podstawce . . kilka kwestia jest taka, czy zakup subskrypcji na takiej samej zasadzie: prepaid, czy bezpośrednio u producenta??
co do zarzutów o być może nadmuchaną i nadmiernie eksponowana elitarność gry - nie da się ukryć, że odstaje in plus od wielu społeczności ..
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 21:00:15 wysłana przez heymdall »
jak naucza nas Mistrz Tolkien: na grobach znamienitych Ludzi oraz Elfów zawsze rosną pięknie kwiaty a na orkowym ścierwie nic ..
wniosek: Elfy i Ludzie to doskonały nawóz

Offline Gwen

• Administrator
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #44 : Czerwiec 05, 2010, 21:20:58 »
kwestia jest taka, czy zakup subskrypcji na takiej samej zasadzie: prepaid, czy bezpośrednio u producenta??

Prawdopodobnie wszystkie stare metody platnosci pozostana takie same, chociaz 100% pewnosci miec nie mozna, nikt do tej pory nie wypowiadal sie na oficjalnych forach o kartach pre-paid.