Autor Wątek: The Lord of the Rings Online™ Free-to-Play już jesienią?  (Przeczytany 13580 razy)

Offline Nitjsefni

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: The Lord of the Rings Online™ Free-to-Play już jesienią?
« Odpowiedź #15 : Czerwiec 04, 2010, 18:31:50 »
A ja powiem tak, wg mnie to bardzo dobry ruch ze strony code.
Primo, dzieci stać na płacenie abonamentu czego przykładem jest aion i wow. W tej chwili nie jest to żadna bariera dla nikogo (abonament).
2. To, że lotro będzie pseudo darmowe, nie znaczy, że ludzie się do gry rzucą. Why? Ano dla tego, że bardzo dużą ilość ludzi denerwuje powolny combat, zamaaaszyyyste ciosy któe trwają 3 sekundy. Nie pasuje to do przyzwyczajeń z L2, Aiona czy WoWa, gdzie herosi wykonują 10000 ataków na minutę.
Miałem wyjazd na 2 miesiące i dałem koledze konto żeby sobie popykał. Grał 2 tygodnie i odstawił, a ten czas to i tak bardziej z musu, bo na siłę chciał się przekonać do tej gry- ale ostatecznie wyszło tak, że powiedział mi że jest pełen podziwu że gram w grę dla flegmatyków ;).
3. Tak jak wyżej wspomniałem, gra ma pewne aspekty, które niektórym się podobają, niektórym nie. Ci co są negatywnie nastawieni choćby do minimalnego nacisku na pvp, w Lotro nie zagrają mimo, że będzie darmowe.
4. Mikropłatności. Krążą legendy właśnie na temat tego typu podejścia do gier mmo. A bo ktoś kupi za2k zbroję +999999, i swora +648688648 i będzie op. Bzdura. Mikropłatności w 98% to tabardy, śmieszne ciuszki dla postaci, instrumenty, pety i tak dalej. Przykładem jest ostatni wyczyn WoW'a. Wprowadzili do itemshopu nowego mouna za 80 zł, kto chciał ten płacił. Z racji tego że wygląda jak kupa mówi się na niego retardhors, ale najważniejsze jest to, że Blizzard w ciągu niecałych 4 godzin od wprowadznie akonika do sklepu, zarobił ponad 2mln dolarów. 2mln w 4 godziny. A ile zarobił w ciągu miesiąca? pewnie tyle co za łączną oplatę za subskrypcje w Europie.
ItemShop wcale nie znaczy bonusy +9446, ale dodatki dla ludzi którzy takie głupoty lubią. Sam bym płacił. I plącę.
5. Mikropłatności mimo wszystko przyciągną sporą ilosć ludzi, może część motłochu, ale też część fanów Włądcy Pierścieni, którzy wcześniej nie mieli odwagi na to, aby spróbować swoich sił we Władcopierścieniowym mmo. Część z nich to będą casuale. Więcej ludzi, nawet tych mało grających= większy tłok, więcej ludzi w party, więćej gildii, większa rywalizacja, więćej znajomych.
6. Poraz kolejny magiczne słowo Mikro ;) itemshop to mimo wszystko świetne źródło dochodów, a pieniądze potrzebne są choćby żeby opłacić studio, w którym pracują ludzie nad nowymi dodatkami oraz patchami, a także na utrzymacie serverów. Jak już wspominałem, przedmioty mogą dawać większy bonus do expa, ale jak ktoś jest no life to i tak mu to zbędne, do tego znam ludzi, którzy lubią się delektować czytaniem questów i innych tego typu rzeczy. Oni nie kupią i nie będzie przeszkadzać im fakt, że ktoś wbije lvl 2 dni wcześniej :F
Przykłądem itemshopu jest gra Allods. Tam do kupna są pierdoły, które można robić w ciągu 2 minut z profesji jaką posiadamy. Wiem bo grałem. A mimo to ludzie kupują bo szkoda im zmarnować 2 minuty. Na takich ludziach się zarabia.

A na koniec, nie wiem skąd wasze uprzedzenia. Ja tam widzę same plusy, bo wątpię, żeby taka firma jak code wprowadziła zwiększanie statystyk itp za kasę. To są bajki, którymi straszy się niegrzeczne dzieci.
A to, że przez taki pomysł w grze znajdzie się trochę więcej "dzieci", nie znaczy że cała idea jest zła, bo poza tym niesie masę pozytywnych zmian.
Chyba, że chcecie zamknąć się w gettcie graczy lotro i krzyczeć jacy my to nie jesteśmy zajebiści fanatycy lore! Gra nas na serverach coraz mniej, ale chu* z tym! Będziemy cierpieć bo jesteśmy elitą, a nie dziećmi neo.
Pamiętajcie, że im większy gra ma posłuch, tym lepiej. Dla was

Offline Avatarus

• Administrator
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #16 : Czerwiec 04, 2010, 18:37:19 »
nie panikujmy od razu,
wcale nie musi być źle.
Gra się nie zmieni, będzie ten sam kontent, a może z czasem nawet lepszy z racji nowych wpływów.
Jedyne co nam będzie doskwierać to przyrost pewnej ilości nieciekawych graczy (nie oszukujmy się to nie jest tak że 100% darmowych graczy to debile....spora część będzie moim zdaniem wartościowymi graczami).
No ale do rzeczy. Jak ktoś cię denerwuje to z nim nie gadasz i basta :d
Poza tym lotro jak by nie było to nie gra pvp. nie będzie rywalizacji gildii itp. a to w mocnym stopniu podnieca młodszych graczy, i prowadzi to do chorobliwej ambicji.

Offline heymdall

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 : Czerwiec 04, 2010, 18:41:12 »
to akurat nieco mnie uspokoiło, gdyż jestem wciąż w stanie opłacać konto - płacę bowiem nie tylko za samą grę, ale za fantastyczną społeczność, z którą gra jest przyjemnością (kultura i obycie) - a o community właśnie się obawiam
jak naucza nas Mistrz Tolkien: na grobach znamienitych Ludzi oraz Elfów zawsze rosną pięknie kwiaty a na orkowym ścierwie nic ..
wniosek: Elfy i Ludzie to doskonały nawóz

Offline heymdall

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 : Czerwiec 04, 2010, 18:45:32 »
"To, że lotro będzie pseudo darmowe, nie znaczy, że ludzie się do gry rzucą. Why? Ano dla tego, że bardzo dużą ilość ludzi denerwuje powolny combat, zamaaaszyyyste ciosy któe trwają 3 sekundy. Nie pasuje to do przyzwyczajeń z L2, Aiona czy WoWa, gdzie herosi wykonują 10000 ataków na minutę.
Miałem wyjazd na 2 miesiące i dałem koledze konto żeby sobie popykał. Grał 2 tygodnie i odstawił, a ten czas to i tak bardziej z musu, bo na siłę chciał się przekonać do tej gry- ale ostatecznie wyszło tak, że powiedział mi że jest pełen podziwu że gram w grę dla flegmatyków"
z tym się zgodzę - LotRO wymaga cierpliwości i pewnej pokory - nie ma nic za darmo i jesteś tym, na co sobie sam zapracujesz - chociażby taka rzecz jak traity ..
to może skutecznie odstraszać też ludzi o psychice rozwydrzonego dziecka, które uważa, że wszystko mu się należy - nie wiem, jak wygląda community w D&DO - tu możemy mieć pewna analogię
jak naucza nas Mistrz Tolkien: na grobach znamienitych Ludzi oraz Elfów zawsze rosną pięknie kwiaty a na orkowym ścierwie nic ..

Offline starcu

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 : Czerwiec 04, 2010, 18:53:38 »
1. Ciekawe ile konta vip będą kosztować, może będą tańsze lifetime to wtedy kupię.

2. Ogólnie szkoda bo gra (trial) mi się spodobała i chciałem wrócić w wakacje.
[Snowbourn] Captain 9lvl, i ciągle rośnie :)

Offline Gwen

• Administrator
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #20 : Czerwiec 04, 2010, 19:02:52 »
Konto VIP bedzie kosztowac tyle co subskrybcja teraz. A lifetime tanszy niz obecnie to juz raczej nie bedzie, bo sie poprostu nie da.

Offline Jhiren

• Nowy użytkownik
  • *
    • Twierdza - gildia gier MMO
« Odpowiedź #21 : Czerwiec 04, 2010, 19:13:37 »
Ano raczej, ze nie da tanszego... :)  tak naprawde starym graczom to nie zrobi zbytnio roznicy: placili, beda placic i nic nie traca, a wrecz przeciwnie :) lifetime'owcom juz niby punkty nabija (500+ per month)  juz czuje ten dreszczyk emocji przy zakupie jakiegos cosmetic shitu! :D

(Premium konto sa tymczasowe, aktywowane przez zakup punktow jak cos(za punkty ktos kto nie ma VIP-czyli subskrypcji, liftime- moze sobie zdjac limit na golda, kupic dostep do questow w poszczegolnych krainach, kupic bag'i itd.)) 

Bedzie dobrze :)

O community nie ma co sie martwic :P zawsze byly jakies Czarne Owce... :>  dojda nowe, ale watpie zeby oplacaly subskrypcje jak beda mogly(czarne Owce :p )  grac za darmo. Zreszta my bedziemy w mirkwoodzie, powoli wedrowali do Rohanu, a oni beda gwalcic gobliny w morii! :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 19:16:44 wysłana przez Jhiren »

Offline Szymonas

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 : Czerwiec 04, 2010, 21:01:15 »
ładne gówno ....  >:(

Offline Agito

• Aktywny użytkownik
  • *
  • Witaj
« Odpowiedź #23 : Czerwiec 04, 2010, 21:47:05 »
Mnie ta nowinka trochę ucieszyła i zszokowała fajnie że będę mógł grać kiedy będę chciał na co nie mogłem sobie pozwolić ze względu na wiek i brak pracy
a to co mnie przestraszyło to to że zacznie grać dużo tak zwanych dzieci neo i ludzi nie potrafiących się zachować choć pewnie miedzy nimi będzie kilka osób którzy będą kulturalni i potrafili grać   
 Jhiren rozwaliłeś mnie z tymi Goblinami  ;D

Offline B!G M00N

• Moderator Globalny
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #24 : Czerwiec 04, 2010, 22:16:00 »
limit dla golda fajna sprawa, może w jakiś choćby malutki sposób powstrzyma gold farmerów.

Ciekawi mnie jak po tej akcji prezentować będzie się rozgrywka na serwerach RP, czyżby GMowie mieć będą więcej roboty z przetrzebianiem hołoty? :)

My Vipy dostaniemy szafkę na ciuszki ;P
Tylko Vipy mogą grać jako creepy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 22:21:13 wysłana przez B!G M00N »

Offline Tirran

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 : Czerwiec 05, 2010, 02:46:50 »
Witam!

Postanowiłem jak większość ludzi ostatnio, przerzucić się z WoW'a na coś innego. Przypomniałem sobie o pięknym świecie tolkienowskim, którego jestem fanem i z czystym sercem powiem, że zakochałem się w tej grze od pierwszych questów.  :D

Grać zacząłem dzisiaj, na trialu, kiedy wchodzę na stronę i widzę tego newsa. Pomyślałem sobie z jednej strony fajnie, bo więcej graczy a z drugiej zaś obawiam się o klimat i co gorsza, żeby w itemshopie właśnie nie było jakiś itemów, które znacząco wpływają na rozgrywkę (np jakaś epicka broń).

Zamierzam zostać przy grze na dłużej i mam nadzieję, że wyjdą z tej zmiany same korzyści w postaci dodatków i patchy które za obfitują w jeszcze lepszą jakość gry.

Co do czarnych owiec, "neo kidsów" cóż, tak jak ktoś wspomniał wyżej, nie musimy się z nimi zadawać można ich ignorować a razem z nimi mogą przybyć inni wartościowi gracze!

Pozdrawiam  ;)

Offline heymdall

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 : Czerwiec 05, 2010, 07:46:53 »
"a oni beda gwalcic gobliny w morii"
założę się,że może być odwrotnie .. dzieciaki, które uważają, że wszystko im się należy za samo 'jestem" zrezygnują .. do LotRO trzeba duuużo cierpliwości ..

Offline B!G M00N

• Moderator Globalny
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #27 : Czerwiec 05, 2010, 10:27:16 »
Obecnie zastanawia mnie kwestia cen za przedmioty w ItemShopie. Czy nie będzie czasem tak, że te 500 ptk, które dostają VIPy będzie niczym i tak naprawdę nic za to nie kupimy?

Offline Gwen

• Administrator
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #28 : Czerwiec 05, 2010, 11:04:00 »
Nie bedzie tak, wystarczy porownac z tym, co mamy w DDO (sklepik w Lotro przyjmie dokladnie taka sama forme).
Klasy prestizowe od 600 do 800 punktow, Adventure packi (w Lotro to beda quest packi, czyli mozliwosc wykupienia dostepu do questow na obszarze danego regionu, F2P za darmo beda mieli tylko 3 startowe krainy i Epic questa) od 150 do 900 punktow.
420 punktow to rownowartosc 6,50$, 5000 punktow to 49,99$... Cena dodatku to 20$-30$, wiec pol roku zbierania punktow (nie liczac bonusu 1000 punktow ktore dostaje sie na starcie i faktu, ze 500 punktow miesiecznie subskrybenci i lifetimerzy zbieraja juz od 4 czerwca).
Platforma F2P wystartuje w listopadzie, wiec lifetimer na starcie dostanie 5000 punktow.

Offline ilovelotro

• Aktywny użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 : Czerwiec 05, 2010, 11:51:54 »
a przeciez warner bros przejelo lotro ale nawet jesli to trzeba cos ztym zrobic nie wiem zebrac glosy na forum lotro officialnym i wyslac im je zeby nie robili z lotro metina 2